HAR MARIE KONDO BLIVIT EN SLARVMAJA? 

Rykten går och artiklar sprids att Marie Kondo ska ha gett upp sin egen metod och slutat att städa. 

Min första reaktion ”Befriande och jag kan relatera”.

Min andra reaktion ”Åh nej nu har de förvirrat begreppen igen: städa och tidy”.

Min tredje reaktion ”Marie skapade metoden innan hon fick barn, själv hade jag tre barn både innan och efter min konmariresa och förstår skillnaden”

Min fjärde reaktion ”Äntligen kan vi börja prata om att ett konmariat hem inte är ett pedantiskt eller perfektionistiskt hem”.

Min femte reaktion ”Låt oss komma ihåg hur fantastiskt lätt just barn har att ta till sig den här metoden”.

Min sjätte reaktion ”Hon kanske lever mer i sin livsvision än någonsin”.

Kolla också på inslaget där min konsult-kollega Anna Månsson ger sin reaktion på det hela i programmet Efter fem på Tv4.

BEFRIANDE OCH HÖG IGENKÄNNING

Söndagskväll hos oss betyder vikdejt. Vardagsrummet fullt av trådbackar och kläder. Min yngsta dotter har dragit in ett par docksängar och bäddat ner gosedjuren, i soffan ligger mitt virkprojekt och står på tur efter vikningen. Min äldsta dotter har skissblock och pennor utspridda över soffbordet. Om någon skulle komma på oväntat besök nu så skulle de nog upplevt det hela som ett ganska stökigt och kreativt kaos. 

Till saken hör att inte så långt senare är de vikta plaggen utplacerade i allas garderober, docksängarna och gosedjur åter på sina platser i lekrummet och skissblock och pennor i pysselskåpet. 

SKILLNADEN PÅ STÄDA OCH TIDY

Så låt oss börja med att ta en titt på titeln på Marie Kondos första bok ”The lifechanging magic of tidying up” som översattes med den förfärliga titeln ”Konsten att städa”. 

Jag hittar inte en perfekt översättning av tidy även om rensa ligger närmast till hands. Problemet med begreppet rensa är att många förknippar det med att rensa BORT och inom KonMari så har vi fokus på vad vi vill behålla i första hand och tackar sedan av det som går till nej-högen. Mitt arbete som KonMari-konsult, liksom mina föreläsningar och kurser har jag kallat och trademarkat med ”Organisera med hjärtat®”.  Och ”att skapa ordning” är väl det som beskriver ordet tidy bäst. 

När Marie Kondo pratar om att städa en gång för alla och sedan behöver du aldrig städa mer, så som den svenska översättningen beskriver det, så menar hon förstås inte att du aldrig ska dammsuga mer. Utan att när vi går igenom alla våra ägodelar så här grundligt  och kategoriskt en gång för alla så behöver vi inte fortsätta rensa. Saker flyttar inte in och ut lika lätt. Vi har lärt känna vår unika gnista och vi har dessutom placerat allt lika med lika på det sätt som skapar flöde och glädje i vardagen. Därför blir det också en ordning som blir bestående och våra diverse-högar försvinner. 

Att skapa ordning och organisera med hjärtat® då vi tar beslut kring våra ägodelar är såklart inte samma som att städa. Städa är att rengöra och hålla efter det hem vi skapat genom att välja våra ägodelar med hjärtat och själva städningen blir förstås lättare när vi slipper plocka och röja och skapa ordning. 


SKILLNADEN FÖRE OCH EFTER KONMARI

Marie skapade metoden innan hon fick barn så hon har förstås inget annat att jämföra med än Konmari utan barn och KonMari med barn. Verkligheten hinner ikapp och hon ser orimligheten i att ha superordnat hela tiden. Livet händer. Vi som däremot levt med barn före KonMari och efter KonMari förstår värdet och upplever skillnaden. Självklar blir det stök och bök med barn i huset, pyssel, lek, gympapåsar, måltider, kläder.  Det hör liksom till. Den stora skillnaden är att i ett hem där allt är valt med hjärtat, där vi har kontroll över vad vi äger och där sakerna har en given och bestämd plats, så går det väldigt lätt att återställa. Min femåring som var yngre än 1 år när vi skapade ordning har otroligt lätt att plocka i ordning i sitt rum. Hon sätter på spellistan med städlåten på repeat och röjer raskt och metodiskt. Det råder ingen tvekan om vart sakerna ska. Hennes rum är långt ifrån minimalistiskt men allt hon äger har hon aktivt valt och hon använder sakerna med glädje. Hemligheten här ligger förstås i att allt hittar hem. 

ETT KONMARIAT HEM ÄR INTE PEDANTISKT

Låt oss en gång för alla slå hål på alla myter om att KonMari skulle vara förknippat med städmani och pedanteri. Ett konmariat hem speglar alla som bor där, allt är valt och placerat i kärlek. Många upplever dock att de sätter ett högre värde både sig själva och sina ägodelar och känner därför glädje i att vilja ta hand om sitt hem bättre. 

Goda rutiner löser mycket. Är det något jag lägger ganska mycket tid på att guida mina klienter i så är det just detta; att hitta rutiner som skapar mer flöde och glädje i vardagen.

Jag brukar lära ut de ”20 magiska minuterna” som handlar om att ta en stund varje dag, bädda, gå ett plockvarv ett varv med sopen och ett varv med trasan. För många barn kan det vara bra med en egen plockkorg, där de fångar up allt i hemmet som tillhör dem och sedan placerar sakerna där de ”bor”. 

Veckans vikdejt/vikstund kan vara värdefullt, då du och eventuell partner liksom oss viker tvätten framför en bra serie.  Att ha en fast dag i veckan för att gå igenom räkningar och en dag för weekly homeblessing vilket är ett annat ord för veckostäd med ett mer lustfyllt förhållningssätt – (begreppet snott från städmetoden Fly Lady).

METODEN LÄMPAD FÖR BARN

Jag som både upplevt hur mina egna barn och min klienters barn tagit till sig metoden på ett väldigt naturligt sätt, vågar påstå att barn inte är ett hinder i processen – tvärtom. 

Min 11-åring var 6 år när hon på eget initiativ (förstås inspirerad av sin mor) gick igenom alla sina ägodelar enligt metoden. Jag upplever att barn ofta har en så självklar och känslomässig relation till sina ägodelar och att avtackningen faller sig naturligt. 

Att skapa och hålla ordning är något vi kan lära våra barn. Sannolikheten att de tar hand om sina, av hjärtat valda ägodelar, på ett kärleksfullt sätt är stor. Speciellt när de också fått välja hem åt  ägodelarnai deras små oaser som de varit med och skapat.

Jag menar till och med att vi förändrar världen genom att lära våra barn att organisera med hjärtat. Jag var själv tidigare en mycket mer dominant förälder, liksom många mödrar, familjens ”boss”. Då kan det vara utmanande att släppa taget. Jag får hör argumenten ”Barn klarar inte av rensa och organisera” och “de är för små för att ta beslut över sina ägodelar”. Min övertygelse är att det är den bästa presenten vi kan ge våra barn – lov att välja. Det är stort att låta våra barn få komma i kontakt med sin gnista, och att den respekteras. Att låta dem tidigt i livet få chansen att öva upp sin känsla för vad som skänker dem glädje stärker deras självkänsla. Det skapar fria, trygga, balanserade, icke-dömande individer som är vana vid att få ta plats och även att låta andra göra det. 

Marie Kondo har också skrivit den pedagogiska barnboken Kiki & Jax. Min erfarenhet är att det som regel brukar funka att konmaria med barn från ungefär fyra års ålder. 

Mina egna barn inspireras av Marie Kondos barnbok Kik & Jax.

ATT LEVA I SIN LIVSVISION

Marie Kondo beskriver hur hon prioriterar att spendera tid med sina barn och göra tid för sina tre koppar te per dag. Och kanske lever hon i sin målbild/livsvision mer än någonsin. 

Innan den kategorisk genomgången av ägodelar börjar vi med att visualisera vår ideliska livsstil och skapa målbild/ livsvision.

Att skapa en tydlig livs-vision, gör att du kommer i kontakt med ditt sanna jag. Fråga dig själv vad du längtar efter, vad du vill ha mer av i ditt liv, hur du vill känna dig, uppleva tillvaron och hur använda din tid. Livs-visionen bär oss igenom processen och får vi kliva in allt ut i när vi är klara med genomgången av hemmets ägodelar. En vinst med metoden är att den tid som många tidigare lagt på att leta efter saker har de nu till roligare saker. 

Livet med barn gör att vi får skapa nya livs-visoner allt eftersom livet förändras och till och med göra vissa omtag i takt med att barnen utvecklas och växer. 

Ordnade skåp och lådor och prydligt vikta kläder är något vi vänjer oss vid  och de är effekterna som är de stora vinsterna – att komma i kontakt med sin gnista och leva ett mer glädjefyllt och meningsfullt liv. Och det, om något , verkar Marie Kondo beskriva att hon gör nu. 

————————————————————————————————————————-

Om du behöver någon form av guidning kolla in mina tjänster HÄR.  Eller låt dig inspireras Instagram (klicka HÄR ) där jag delar tips och råd och från vårt hem i den gamla prästgården.

Önskar dig mycket flöde och glädje i vardagen!

/Ulrika

Organiserings-coach och KonMari-konsult (läs mer om mig HÄR.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s