VAD INNEBÄR KonMari-metoden®?

KonMari-metoden® är skapad av japanskan Marie Kondo född 1984 i Tokyo, som sedan barnsben haft som intresse att organisera och strukturera upp sitt hem. I hennes bok The Life-Changing Magic of Tidying Up: (The Japanese Art of Decluttering and Organizing) delar hon med sig av sina lärdomar och ger tips och råd i hennes metod. Förra året var hon i ropet med med Netflix-serien ”Konsten att städa – med Marie Kondo” och den 7 april 2020 släppte hon sin nya bok ”Joy at Work”.

Marie är noga med att påpeka att vårt fysiska liv, alltså våra hem och ägodelar, har stor inverkan på vårt psykiska mående och att vi mår mycket bättre när vi har det organiserat runt om oss. Logiskt eller hur? Boken har sålts i flera miljoner exemplar och hon har utsetts som en av de mest inflytelserika personerna av Time Magazine.

Kortfattat så skiljer metoden sig från annan rensning eftersom fokus ligger på vad vi vill behålla och inte vad vi vill tacka av, vi har en tydlig målbild om hur vi vill att vårt liv ska se ut efter vår KonMariresa, vad vi vill göra med all tid vi har över när vi inte behöver plocka och röja hela tiden. Det som skänker oss verklig glädje/sparks joy får stanna. Vi har med oss målbilden genom hela processen och känner ofta in om våra ägodelar är del av vårt framtida liv.

Om du följer metoden, steg för steg och i rätt ordning så kommer du att leva resten av ditt liv i ett rent och lättstädat hem. Marie Kondos metod är lika enkel som effektiv: Gör allt ordentligt EN KATEGORI I TAGET och EN GÅNG FÖR ALLA så håller sig ordningen.

Marie kallar det för ett ”tidying marathon” för att poängtera vikten av att göra resan i ett svep utan för många och för långa pauser, för att vara i kontakt med ditt ”spark” det som är tokimeku för dig. Jag brukar använda uttrycket att du ”kalibrerar din spark-ometer” det blir lättare och lättare för dig att känna igen vad som är ”spark joy” för dig. 

Du börjar med att med att välja ut det som får ditt hjärta att sjunga och tackar sedan av resten. Efter det placerar du på ett som som skapar flöde i vardagen. Skapa de mest optimala platserna för hemmets olika kategorier så att sakerna lätt hittat ”hem”. Känn hur du får koll över varje sak i ditt hem. Du kommer aldrig att återgå till den gamla oredan.

Innan du börjar med kategorierna ska du ha läst boken och skapat din vision eller målbild för hur du vill att ditt liv ska se ut efter din KonMari-resa

Marie Kondos metod är inte bara en praktisk guide för att sortera, organisera, placera och göra dig av med dina saker – den kommer även att förändra ditt sätt att tänka om det du äger och är en resa inom personlig utveckling. Du kommer få mer tid över att ägna dig åt det du verkligen vill i ditt liv och effekterna av ett liv där reda råder kan bli stora eller små förändringar som verkligen gör skillnad. .

VAD ÄR TOKIMEKU?

Det japanska uttrycket som används inom konmarimetoden är tokimeku och kan översättas med /spark joy/glittra eller gnistra/det som skänker glädje/ få hjärtat att sjunga/en glädje som spritter i kroppen.

Tokimeku är ordet som Marie Kondo använder för att beskriva den fladdrande, fina känslan i kroppen när du håller i ett föremål du tycker om. Känslan kan liknas vid förälskelse, en varm pirrande känsla, vissa beskriver den som sockerdricka i kroppen men kan kan också upplevas mer som en övertygelse eller en djup känsla av välbehag. 

LITA PÅ METODEN

Många som sett Netflixserien har blivit inspirerade och peppade och gått direkt till att börja konmarivika sina kläder! Det kan ju vara fantastiskt med en fint ordnad garderob men då är det också det enda du får. Vill du däremot skapa en verklig förändring i ditt liv så rekommenderar jag att gå gå igenom alla hemmets ägodelar steg för steg.

Ordningen inom konmarimetoden: 

1) bokläsning

2) dedikera dig till att ta tag i ditt hem

3) skapa din vision / gör målbilld

4) konmaria kläder (som sedan viks enligt metoden)

5) böcker

6) papper

7) komono=övriga ägodelar i hemmet som faller utanför ovan nämnda kategorier, uppdelat i mängder av underkategorier  

8) sentimentalt

En av hemligheterna med metoden är att vi SAMLAR ALLT INOM VARJE KATEGORI känner efter föremål för föremål, klädesplagg för klädesplagg, papper för papper, bestick för bestick, penna för penna, krukväxt för krukväxt och gör glädjekoll, känner efter om ägodelen är tokimeku för mig. Sedan städar vi och placerar sakerna så fint vi kan på den för mest optimala platsen nu. Vi fastnar inte i förvaringen under själva processen utan rör oss vidare till nästa katergori. 

En av poängerna med att samla allt är för att uppnå ”woweffekten”, förstå mängden av det vi äger och kanske finna en del dolda lager. När vi samlat att och gjort ”glädjekoll” dvs känt efter vad som skänker oss glädje och vad vi vill tacka av så placerar vi lika med lika vilket gör att vi får kontroll över vad vi äger.

Den noggranna genomgången gör också det går på nolltid ställa hemmet till rätta vilket ger oss tid över att ägna oss åt det vi verkligen finner lustfyllt och meningsfullt i våra liv.

EN INDIVIDUELL RESA

En viktig del i metoden är att du konmariar dina egna saker och inte familjemedlemmars ägodelar. Det väldigt många upplever är att tids nog så smittas övriga familjen. Hur lång tid det tar är också individuellt, Marie säger att ett halvår är snabbt, jag gjorde det på tre månader och det finns de som håller på i ett år eller mer. Det är förstås beroende på hur mycket tid du kan/är villig att lägga och hur många saker du äger. Resultatet av ett konmariat hem och ett konmariat liv är också individuellt eftersom du skapar din unika målbild/livs-vision och din sprakande glädjegnista är bara din. Därför finns det inga typiska konmariade hem, vissa hem är minimalistiska och nedtonade i färgerna och andra fulla av färg och mönster. Det finns inga perfekta antal förutom de antal som klickar in för dig.

Många upplever hur de förändrar sin syn på andra människor, att deras relationer förbättras och hur de känner en större respekt för andras gnista/”spark”.

Om du behöver någon form av guidning kolla in mina tjänster HÄR.  Eller låt dig inspireras Instagram (klicka  HÄR ) där jag delar tips och råd och från vårt hem – i den gamla prästgården,  förstås.

Önskar dig mycket flöde och glädje i vardagen! 

/Ulrika

En reaktion på ”VAD INNEBÄR KonMari-metoden®?

  1. Pingback: ATT SKAPA REDA INFÖR HÖSTEN OCH HÖJA DIN MOTIVATION | U Spark Sweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s